Listopad 2006

začátek- 1.týden

5. listopadu 2006 v 16:01
Začínáme! Vy i vaše tělo si během tohoto týdne budete zvykat na úplně nový režim stravování a často úplně nové složení stravy. Možná se vám bude zdát, že jíte až příliš mnoho jídel, ale radujte se z toho pocitu a nemějte výčitky svědomí. Jestli na vás přijde hlad pátrejte po tom, zda jste něco v jídelníčku nevynechali, pokud ne, zkuste se napít nebo sáhněte po zelenině. U všech snídaní platí přidat ke kávě nebo čaji sklenici vody.
PONDĚLÍ
Snídaně: Kukuřičné lupínky, bílý jogurt
Svačina: Nektarinka
Oběd: Kuřecí steak (připravený na teflonu) s dušenou zeleninou a instantní bramborovou kaší
Svačina: celozrnný chléb, nízkotučný sýr, rajče
Večeře: salát ( ředkvičky, hlávkový salát, jarní cibulky, lístky špenátu, 2 vejce na tvrdo, tuňák)
ÚTERÝ
Snídaně: tmavý chléb, sýr cottage, plátek rajčete
Svačina: dětská přesnídávka
Oběd: Zeleninové rizoto s trochou strouhaného nízkotučného sýra
Svačina: švestky nebo jiné ovoce
Večeře: ryby dle vaší chuti (na teflonu), salát z čerstvé zeleniny
STŘEDA
Snídaně: sýr cottage, plátek tmavého chleba, rajče.
Svačina: podmáslí nebo jogurt
Oběd: zeleninový vývar, velký míchaný zeleninový salát s nízkotučným tvrdým tvarohem a lehkou jogurtovou zálivkou (můžete si dát i v restauraci)
Svačina: ovoce
Večeře: losos se salátem (losos poduste na vodě na teflonu, dochuťte česnekem, bazalkou a naložte do bylinkové marinády, osmahněte a k vychladlému pokrájenému masu přidejte ledový salát, rajčata, papriku a mozzarelu)
ČTVRTEK
Snídaně: pudink s piškoty (10ks)
Svačina: Ovoce
Oběd: bezvaječné těstoviny s mozzarelou, bazalkou a olivovým olejem (možno dochutit rajčatovým protlakem, ne však kečupem)
Svačina: celozrnný rohlík, nízkotučný sýr
Večeře: Kuřecí maso s ledovým salátem a rajčetem
PÁTEK
Snídaně: Ovocný salát s lehkou jogurtovou zálivkou (hroznové víno, grep a kiwi)
Svačina: podmáslí nebo kefír
Oběd: biftek ze svíčkové, vařená nebo čerstvá zelenina
Svačina: rýžový chléb, zelenina
Večeře: kuřecí závitky po švýcarsku ( na naklepaný a osolený řízek dejte šunku, plátek sýra a lístek špenátu, přeložte, uzavřete párátkem a zapékejte na pokrájené cibulce)
SOBOTA
Snídaně: vejce na tvrdo, tmavé pečivo
Svačina: piškoty (20ks)
Oběd: rýžový nákyp se skořicí (rýži uvařte ve vodě, přidejte polotučné mléko, nechte dojít a dochuťte jablkem, medem a skořicí)
Svačina: rajče, celozrnný rohlík
Večeře: zelený salát s jogurtem a vařeným kuřecím masem
NEDĚLE
Snídaně: slunečnicový chléb, nízkotučný tvarohový sýr, paprik a nebo kapie
Svačina: banán nebo jiné ovoce
Oběd: kuřecí vývar, zeleninové rizoto s kuřecím masem
Svačina: nízkotučný jogurt nebo podmáslí
Večeře: Míchaný zeleninový salát s krůtím masem (ledový salát nebo čínské zelí, pomeranč a zálivka z nízkotučného jogurtu)

2.týden

5. listopadu 2006 v 15:56
Je dost možné, že pokud jste byli poctiví, dostavily už se první úspěchy v podobě shozených tukových vrstev. Možná cítíte, že máte celkově lehčí pocit, měli byste mít více energie, radosti a chuti do dalšího týdne. Hlavně nezapomínejte pravidelně pít. Ke každému z pěti denních jídel alespoň sklenici vody. Pokud si ke snídani dáte kávu nebo černý čaj, může být ta sklenka s vodou ještě o něco větší. A nezapomeňte všechna snědená jídla stále zapisovat.
PONDĚLÍ:
Snídaně: dva malé krajíce tmavého chleba, nízkotučný tvaroh, okurka nebo paprika
Svačina: zelenina, kukuřičný chléb, plátek 30% sýra eidam
Oběd: kuřecí plátek na houbách, na teflonu, rýže, salát z červené řepy
Svačina: půl kornšpicu, šunka s paprikou nebo rajčetem
Večeře: ledový salát s tuňákem a vařeným vejcem
ÚTERÝ
Snídaně: bohatý ovocný salát z kompotovaného i čerstvého ovoce, nízkotučný jogurt
Svačina: rýžový chleba se šunkou od kosti
Oběd: krůtí steak (osmahnutý na teflonové pánvi), restovaná mražená zelenina
Svačina: bílý tvaroh s jemně krájenou paprikou
Večeře: rybí filé na kmínu, salát z rajčat a cibule
STŘEDA
Snídaně: tmavý toust s marmeládou
Svačina: ovoce
Oběd: zeleninový nebo kuřecí vývar, rýžové těstoviny s tuňákem
Svačina: rýžový nebo kukuřičný chléb (1-2ks) s plátkem 30% sýra eidamu
Večeře: plátek kuřecího masa, špenát
ČTVRTEK
Snídaně: instantní pudink
Svačina: můsli tyčinka
Oběd: filé nebo pstruh (osolte, opepřete, pokmínujte a pečte v troubě, před dokončením posypte strouhaným sýrem), zeleninová příloha
Svačina: Jogurt
Večeře:biftek se zeleninovým salátem
PÁTEK
Snídaně: tmavé pečivo s tenkou vrstvou mangarínu, ovoce
Svačina: musli sušenky (malé balení)
Oběd: těstoviny s tuňákem ve vlastní šťávě a s kečupem
Svačina: podmáslí
Večeře: zeleninový salát (ledový salát, papriky, olivy, nakrájený 30% eidam)
SOBOTA
Snídaně: Kukuřičné nebo rýžové chleby se šunkou nebo nízkotučným sýrem
Svačina: instantní rýžová kaše
Oběd: Zeleninový nebo hovězí vývar s nudlemi, toust s kuřecím masem
Svačina: jogurt
Večeře:zavináč nebo olomoucký tvarůžky
NEDĚLE
Snídaně: nízkotučný ovocný jogurt, dva kukuřičné chleby nebo půlka celozrnného rohlíku
Svačina: ovocný salát
Oběd: krůtí soté ( nakrájejte maso a osmahněte na pánvi s trochou olivového oleje, přidejte sójovou omáčku), jako příloha rýže
Svačina: můsli tyčinka
Večeře: grilované filé, zeleninová obloha

3.týden

5. listopadu 2006 v 15:55
Pozor, může přijít první krize. Třetí týden s sebou bohužel často nese pozastavení tukových ztrát. Tělo vás zkouší, zda to s novým režimem myslíte vážně a zda si může dovolit připravit se o další faldíky se zásobárnami energie na vaše případné další diety. Pokud setrváte, váš organismus znovu nastoupí do rozjetého vlaku hubnutí. Chce to jen nepropadnou panice a zařadit do jídelníčku více bílkovin na úkor sacharidů.
PONDĚLÍ
Snídaně: krůtí šunka, dalamánek
Svačina: rýžový chléb s čokoládovou nebo jogurtovou polevou
Oběd: těstovinový salát s fazolemi nebo hráškem (těstoviny uvařte, poduste papriku, cibuli, česnek, sterilovaný hrášek nebo fazole, přidejte k těstovinám, dochuťte olivovým olejem(
Svačina: jogurt s ovocem
Večeře: Kapustové karbanátky (uvařte kapustu, smíchejte se sójovou drtí přidejte vejce, sůl. Pepř, česnek, pečte na tenké vrstvě oleje, přebytečný tuk vysušte do ubrousku), hlávkový salát
ÚTERÝ
Snídaně: mandarinka, jogurt
Svačina: sendvič s tuňákem a vejcem
Oběd: kuřecí salát (do ledového salátu zamíchejte pokrájené vařené kuřecí maso, smíchejte s býlím jogurtem, lžící pražených mandlí, kečupem a citronovou šťávou
Svačina: sušenky Bebe dobré ráno
Večeře: obložený zeleninový talíř (paprika, rajče, okurka, 30% eidam, šunka od kosti)
STŘEDA
Snídaně: tvarohová boule (netučný tvaroh rozmíchejte s trochou mléka, na dno misky dejte ovoce a piškoty a zalejte rozšlehaným tvarohem, posypte skořicí nebo kakaem)
Svačina: obložený celozrnný rohlík
Oběd: omeleta se špenátem (omeletu ze dvou až tří vajec posypte pažitkou a naplňte špenátem, ochuceným česnekem a solí)
Svačina: pudink
Večeře: salát (nakrájejte hlávkový slaát, ředkvičky, cibuli a pažitku a zalijte marinádou z vody, citronu , solí, pepře a olivového oleje), plátek kuřete
ČTVRTEK
Snídaně: kukuřičné lupínky s kefírem a nakrájený grep
Svačina : slunečnicový chléb s pomazánkou z tvarohu smíchaného s býlím jogurtem, solí, pepřem a pažitkou
Oběd: vývar z kuřete nebo zeleniny, fazolový salát (fazolky čerstvé nebo mražené povařte, zvlášť uvařte květák, nakrájejte, promíchejte, přidejte zálivku z citronu , soli a oleje, nakrájenou cibulku a kuřecí maso)
Svačina: dvě mandarinky
Večeře: salát čínského zelí (zelí nakrájejte nadrobno, osolte, opepřete, přidejte býlí jogurt a tuňáka ve vlastní šťávě)
PÁTEK
Snídaně: nízkotučný jogurt s ovocem a piškoty
Svačina: dětská přesnídávka
Oběd: Dušená šunka s menším množstvím brambor a okurkový salát
Svačina: sklenice kefíru bílého nebo ochuceného
Večeře: kuřecí prsa v alobalu se salátem z čerstvé zeleniny (maso lehce naklepejte, osolte, na něj položte kolečka cibule a zabalte do alobalu, pečte v troubě asi 40minut na 180 - 200 stupňů
SOBOTA
Snídaně: kukuřiční lupínky s mlékem
Svačina: miska sušeného ovoce (švestky, meruňky, banány, dýňová nebo slunečnicová semínka, hrst mandlí)
Oběd: pečený králík (dejte pekáč do trouby naporcovaného králíka, k němu sklenici sterilovaného zelí, lehce osolte a podlijte vodou), příloha je na vás, jen si jí dejte malé množství
Svačina: dětská přesnídávka
Večeře: čočkový salát (uvařte čočku a promíchejte ji s nadrobno nakrájeným pórkem), vejce natvrdo
NEDĚLE
Snídaně: dva trustové chleby s marmeládou nebo medem
Svačina: jogurt
Oběd: filé na zelenině (nakrájejte mrkev, cukety a cibuli mírně orestujte na rozpáleném oleji, porce filé omyjte a pokapejte citronem, osolte, opepřete a dejte zapéci se zeleninou do trouby)
Svačina: sendvič se šunkou a vejcem
Večeře: Tatarák s lososa nebo ze svíčkové, toust připravený v topinkovači, zelenina

4.týden

5. listopadu 2006 v 15:54
Je čas se odměnit nějakou sladkou dobrotou, protože je důležité jednak občas mlsat a tak se pochválit za dosavadní úsilí. Lehký jablečný moučník připravíte velice jednoduše. Nastrouhaná jablka poduste ve 2dcl vody a do této hmoty přidejte 2 pudinkové prášky rozmíchejte zvlášť ve 4dcl vody, přidejte vanilkový cukr a krátce povařte. Hmotu rozmixujte a do misky jí dávejte střídavě s vrstvami dětských piškotů. Dejte do ledničky vychladit a uležet.
PONDĚLÍ
Snídaně: dva tmavé chleby nebo kornšpic se šunkou, rajčetem nebo okurkou
Svačina: můsli tyčinka
Oběd: těstoviny s brokolicí a šunkou (těstoviny uvařte ve slané vodě, zamíchejte do nich nadrobno nakrájenou brokolici a šunku, pokud možno od kosti, posypat můžete sýrem)
Svačina: Zeleninový salát
Večeře: krůtí steak s okurkovým salátem (maso osolte a opepřete a osmahněte na teflonové pánvi lehce potřené olivovým olejem)
ÚTERÝ
Snídaně: Banánový koktejl (do mixéru dejte jeden nebo dva banány, zalijte polo nebo nízkotučným mlékem a rozmixujte)
Svačina: ovocný salát (půl banánu na kolečka, kiwi a kolečka ananasu)
Oběd: rizoto s kuřecím masem (rýži uvařte ve slané vodě, přidejte do ní nakrájené kuřecí maso a zamíchejte, posypte tvrdým sýrem nebo parmazánem)
Svačina: kukuřičný chléb s čokoládovou polevou
Večeře: zavináč nebo sleď v jogurtové omáčce, zelenina
STŘEDA
Snídaně: instantní rýžová kaše s ovocem
Svačina: nízkotučný jogurt s trochou můsli
Oběd: kuře po provensálsku (porce kuřete opepřete a osolte, přidejte nakrájenou cibuli a žampiony, posypte provensálským kořením, podlijte a dejte péci), jako příloha rýže nebo brambory
Svačina: rajčatový salát
Večeře: Brambory ve slupce nebo v alobalu, býlí jogurt ochucený solí, pažitkou a česnekem
ČTVRTEK
Snídaně: dva tousty s 30% eidamem, plátek šunky od kosti, paprika nebo rajče
Svačina: pudink
Oběd: těstoviny s česnekem nebo kečupem a sýrem (těstoviny uvařte ve slané vodě, česnek nakrájejte na kolečka, orestujte na pánvi potřené olivovým olejem, smíchejte a posypte sýrem)
Svačina: sušené meruňky nebo švestky
Večeře: ryba dle výběru, dušená zelenina
PÁTEK
Snídaně: šlehaný tvaroh s nízkotučným mlékem, pažitkou nebo cibulkou, dva krajíce chleba
Svačina: sendvič s tuňákem
Oběd: květákový mozeček s bramborem (květák a brambory uvařte ve slané vodě, každé zvlášť, zamíchejte a přidejte čerstvou pažitku
Svačina: banán, nízkotučný tvaroh
Večeře: ledový salát s okurkou a bílým jogurtem a krabými prsty (vše nakrájejte, osolte, opepřete a přidejte pažitku)
SOBOTA
Snídaně: kukuřičné lupínky s jahodovým nebo meruňkovým podmáslím
Svačina: přibližně 20 piškotů
Oběd: kuře na houbách (poduste žampiony, kuřecí maso nakrájejte, osolte, okmínujte a přidejte k houbám, podlijte zeleninovým bujonem), brambory nebo bramborová kaše
Svačina: slunečnicový chléb s mangarínem
Večeře: Zapečená brokolice se sýrem a s vejcem
NEDĚLE
Snídaně. Miska slazených cereálií, banán a mléko
Svačina: rýžový chléb, nízkotučný sýr
Oběd: zeleninový vývar, divoká rýže, krůtí soté na paprice /přiklopte pokličkou, aby maso pustilo štávu a nemuseli jste zbytečně přidávat olej
Svačina: šunka od kosti, vejce na tvrdo, rajče
Večeře: dušená zelenina, posypaná sýrem, biftek

5.týden

5. listopadu 2006 v 15:53
V našem jídelníčku sice nedoporučujeme striktní množství ingrediencí v předepsaném menu (přece jen se liší podle pohlaví, vzrůstu či množství zařazených pohybových aktivit), ale vy byste měli vědět, že nic se nemá přehánět, takže třeba krajíc tmavého chleba by měl být většinou jeden, příloha b y neměla být více než 50g a masa tak kolem 100g. Ovšem zeleniny si můžete dát téměř neomezeně. Každopádně však myslete na to, že byste se po žádném jídle neměli cítit přejedeni.
PONDĚLÍ
Snídaně: slunečnicový chléb, pomazánka z netučného tvarohu a pažitky
Svačina: můsli tyčinka
Oběd: kuřecí vývar s vajíčky, vaječná omeleta se žampiony
Svačina: jablko nebo pomeranč
Večeře: kuřecí prsa dušená na zelenině
ÚTERÝ
Snídaně:sezonní ovoce (mandarinka, grep, jahody, hroznové víno), býlí jogurt
Svačina: kefír s příchutí
Oběd: Rychlé těstoviny se špenátem (uvařené těstoviny smíchejte se špenátem a dochuťte česnekem)
Svačina: celozrnný rohlík, rajče
Večeře: řecký salát (okurka, rajče, paprika, olivy, balkánský sýr, zálivka)
STŘEDA
Snídaně: Instantní rýžová kaše
Svačina: nízkotučný jogurt
Oběd: biftek (klidně v restauraci), brambory, zelenina
Svačina: zeleninový salát, vejce na tvrdo
Večeře: roštěná z králíka (řízečky z vykostěného králíka potřete česnekem a kořením a nechte uležet, poté tepelně upravte), zeleninový salát
ČTVRTEK
Snídaně: sklenička podmáslí, několik piškotů
Svačina: Rýžový chléb, sýr, okurka
Oběd: Zapečené brambory se zeleninou a párkem Skakoun
Svačina: instantí pudink
Večeře: krůtí salát (do natrhaného ledového salátu přidejte krůtí maso nebo šunku od kosti, olivy zálivku, třeba jogurtovou)
PÁTEK
Snídaně: vejce na měkko, chléb připravený v topinkovači
Svačina: dětská přesnídávka, piškoty (5 -10ks)
Oběd: těstoviny se sýrem a kečupem, rajče nebo okurka
Svačina: okurkový salát
Večeře: fondánové kuřecí, krůtí hovězí maso, k tomu kečup, jogurt s pažitkou, tvaroh s křenem, hořčicí a zeleninový salát
SOBOTA
Snídaně: kukuřičné lupínky s mlékem nebo nízkotučným býlím jogurtem
Svačina: rýžový chléb s jogurtovou polevou
Oběd: roštěná s rýží nebo s bramborem
Svačina: bílý netučný tvaroh, ovoce
Večeře: kuřecí zeleninový salát (uvařte dvě kuřecí stehna bez kůže v osolené vodě a přidejte mrkev, petržel, celer, cibuli a česnek, oberte maso, nakrájejte na malé kousky a zamíchejte do ledového salátu s bílým jogurtem, ochuťte solí a pepřem)
NEDĚLE
Snídaně: tmavé tousty se sýrem s rajčetem
Svačina: sušené ovoce
Oběd: těstoviny se zelím a houbami (těstoviny uvařte ve slané vodě, na trošce oleje poduste žampiony a přidejte sterilované zelí, ochuťte solí a pepřem a zamíchejte do těstovin)
Svačina: celozrnný pečivo s tuňákem
Večeře: Jeden až dva tousty, olomoucké tvarůžky ( nebo jiný nízkotučný sýr), rajče

6.týden

5. listopadu 2006 v 15:53
Čeká nás poslední týden, ve kterém vám bude průvodcem předepsaný jídelníček. Buďte připraveni na to, že v následujícím už to bude jen a jen na vás, tak už třeba jen nakukujte a snažte se stravovat více podle své vlastní intuice, chutí a momentální situace. Iv následujících týdnech vám mohou být pomůckou pokrmy z předchozích týdnů, ae protože nový životní styl by vás neměl ničím svazovat snažte dát spíše na své vlastní potřeby a vlastní nápady.
PONDĚLÍ
Snídaně: instantní rýžová kaše s ovocem
Svačina: rýžový chléb, nektarinka
Oběd: sendvič s kuřecím masem a salátem (koršpic nebo dalamánek rozkrojte napůl, vložte na tenké plátky nakrájené kuřecí maso, plátky vejce natvrdo a lístky salátu nebo rajče)
Svačina: ochucený kefír
Večeře: tzatziky s krůtími kousky (nastrouhejte okurku, zalijte jí nízkotučným podmáslím, přidejte česnek a sůl, krůtí maso nakrájejte na nudličky, osolte a opepřete, připravte v horkovzdušné troubě nebo osmahněte na rozpálené teflonové pánvi)
ÚTERÝ
Snídaně: dva krajíce tmavého chleba se slabou vrstvou másla a marmelády nebo medu
Svačina: celozrnný rohlík, nízkotučný sýr, rajče
Oběd: přírodní kuřecí steak s rýží a bramborem, salát s červené řepy
Svačina: sýr cottage, jablko
Večeře: čočka a vejce natvrdo
STŘEDA
Snídaně: nízkotučný ovocný jogurt s rýžovými cereáliemi nebo vločkami
Svačina: můsli sušenky
Oběd: rybí filé s bramborem a malý salát z čerstvé zeleniny
Svačina: zeleninový salát, nízkotučný sýr
Večeře: kuřecí steak a sterilované fazole
ČTVRTEK
Snídaně: dvě vejce do skla, slunečnicový chléb
Svačina: ovocný salát
Oběd: rizoto s kousky kuřecího masa ve slané vodě a mraženou zeleninou (rýži uvařte ve slané vodě a mraženou zeleninu poduste na páře, pokud máte maso, nakrájejte ho a vše zamíchejte, před podáním posypte sýrem)
Svačina: nízkotučný ovocný tvaroh
Večeře: ražničí s okurkovým salátem (na špejli vrstvěte tenké plátky masa, kolečka cibule a plátky papriky, osmahněte na teflonové pánvi na malém množství olivového oleje)
PÁTEK
Snídaně: ovocný salát (nakrájejte ovoce, které máte zrovna doma, ať už čerstvé nebo zavařené, pokapejte šťávou z grepu a zalijte bílým jogurtem)
Svačina: chléb s mangarínem
Oběd: dušená šunka od kosti s bramborem a malým množstvím salátu s čerstvé zeleniny (šunku poduste na teflone na trošce vody)
Svačina: zelenina, šunka od kosti
Večeře: kukuřičný chléb a květákový mozeček (uvařený květák dejte na teflonovou pánev, pžidejte 2-3 vejce, podle chuti osolte a opepřete, můžete přidat na kousky nakrájenou kuřecí šunku od kosti, pažitku nebo petržel)
SOBOTA
Snídaně: Býlí jogurt s medem, rozinkami a kousky vlašských ořechů
Svačina: Instantní pudink
Oběd: králík v marinádě (králičí maso osolíme, přidáme cibuli a česnek a čalamádu a dáme zapéci), brambory
Svačina: podmáslí
Večeře: pstruh na mandlích (pstruha pokapejte citronem, osolte a posypejte mandlemi, pečte v troubě, zeleninový salát
NEDĚLE
Snídaně: kukuřičné lupínky zalité dětskou přesnídávkou
Svačina: cca 20 piškotů
Oběd: těstoviny na sladko (do uvařených těstovin zamíchejte nízkotučný ovocný tvaroh)
Svačina: sušené ovoce (banány, švestky, dýňová a slunečnicová semínka)
Večeře: Salát (čínské zelí, okurka, krabí prsty, jogurtová zálivka)

Zásady hubnoucího

3. listopadu 2006 v 17:30
  • Snažte se postupně a natrvalo změnit stravovací návyky.
  • Z jídelníčku nejprve vyřaďte potraviny s vysokým obsahem tuku (nejezte žádné uzeniny pouze šunku, masa především tzv. bílá, drůbež, králík), vepřové a hovězí masa pouze libová upravená pečením, vařením nebo dušením v kombinaci se zeleninou. Nejezte smažená jídla pokud musíte smažit nebo opékat použijte teflonovou pánev bez tuku, v troubě lze péct v tzv. pečící fólii, případně v alobalu. Do salátu si dopřejte olivový olej. Část masa nahraďte sójovými výrobky. Některé suroviny se dají nahradit méně tučnými produkty. Na omáčky můžeme použít místo smetany například tatru light (obsahuje 4%)
  • Omezte cukry (neslaďte vůbec nebo umělým sladidlem), pokud dostanete chuť na sladké nejmenším zlem jsou gumový medvídci.
  • Vyhýbejte se bílé mouce, jezte tmavé a celozrnné pečivo, žitný chleba, nevaječné těstoviny, neloupanou rýži, luštěniny, ovesné vločky, zeleninu (především syrovou) a ovoce, vláknina kterou obsahují vás zasytí mnohem rychleji a s déle trvajícím účinkem
  • Upřednostňujte mléčné výrobky (jogurty 0%tuku, sýry 30% tuků)
  • Dietní favorité - ryby (málo tučné např. treska)
    • Brokolice, tofu a výrobky se sóji, rajčata, listová zelenina (hlávkový salát, špenát)
    • kefíry, tvarohy a jogurty (do 3% tuku)
    • česnek, cibule, citrusové ovoce, žitný chleba, žampiony, fazole, čočka
    • ovesné vločky, neloupaná rýže
    • brambory, zelí, mrkev
  • K jídlu jako přídavek zařazujte ananas který přirozeným způsobem podporuje zažívání
  • Pijte nejméně 2,5 litrů tekutin denně, vhodné jsou redukční, čistící zelený čaj, minerální vody
  • Naplánujte si předem, co a kdy budeme během dne jíst, zapisujte si vše co sníte a vypijete
  • Správné rozdělení stravy během dne:
- snídaně 1 250kj
- svačina 500kj
- oběd 1 500kj
- svačina 500kj
- večeře 1 250kj
  • Nevynechávejte snídani. Jezte nejpozději 4hodiny před spaním.
  • Jezte pomalu 5-6 krát denně malé porce, soustřeďte se na to co jíte, jídlo si vychutnávejte v klidu dostatečně dlouho kousejte, pocit sytosti se dostavuje až po určité době a proto, kdo jí hltavě zkonzumuje více jídla
  • Zdravá výživa musí bát pestrá, nikdy ne jednostranná, s vysokým podílem syrové zeleniny, lákavá a hezky postřená na menší talířky.
  • Teplé jídlo zasytí rychleji než studené, přestaňte jíst pokud budete mít pocit sytosti
  • - Nechoďte nakupovat hladoví, snáze tak odoláte svodům a velkým obloukem se vyhněte všem sladkostem
  • Nesnažte se zhubnout rychle, čím rychleji snížíte svoji váhu, tím rychleji jí zase naberete zpět ( jo jo efekt). S doporučeným programem byste měla hubnout 0,5kg týdně. Pokud ztrácíte váhu rychleji, zbavujete se zejména vody a svalové tkáně
  • Zapojte do nového jídelníčku rodinu. Ale hlavně nenápadně. Žádné drastické změny. Novinky zavádějte postupně, nenásilně leč systematicky. Je zbytečné vyřit dvě jídla, zdravý jídelníček prospěje všem

Co jíst a nejíst

3. listopadu 2006 v 17:29
CO JÍST A NEJÍST
Vhodné potravinyNevhodné potraviny
Ovocevšechny druhy syrového ovoce, kompotované ovoce s označením Lightkompoty, pyré a džemy slazené cukrem
Zeleninavšechny druhy syrové zeleniny a zeleniny nakládané s označením Lightvšechny ve slazeném nálevu
Mléko, mléčné výrobkynízkotučné mléko, nízkotučné jogurty, sýry, tvarohy, dezerty a zakysané mléčné výrobkytučné mléko, tučné tvarohy, sýry, jogurty, smetana, šlehačka, smetanové výrobky
Přílohybrambory, rýže, celozrnný chlébomezujeme knedlíky, těstoviny, bílý chléb a pečivo
Tukyrostlinné tuky se sníženým obsahem tuku, rostlinné olejemáslo, sádlo, škvarky
Vejcepouze do pokrmů a pomazánekvejce jako samostatný pokrm
Uzeninyv malém množství drůbeží šunkatučné salámy, párky
Masodrůbež, ryby, libové hovězí, vepřové a telecítučné maso, vnitřosti, paštiky, konzervy

Jídelníček

3. listopadu 2006 v 17:28
JÍDELNÍČEK
DEN
SNÍDANĚ
PŘESNÍD.
OBĚD
SVAČINA
VEČEŘE
II. VEČEŘE
PO
2 plátky tmavého toastového chleba, 10 g Flora light, 100 g paprika zelená
100 g jablko
250 ml polévka slepičí s rýží, 120 g rybí filé, 10 g Flora, 200 g vařené brambory, dušená mrkev s hráškem
100 g hlávkové zelí, 2 g olivový olej, 1/2 pomeranč
150 g fazolky, 20 g rajský protlak, dalamánek
200 g biokys
ÚT
50 g müsli, 200 ml nízkotučného mléka
120 g mrkev
250 ml hovězí vývar s kapáním, 80 g krůtí prsa, 10 g rostlinný olej, 150 g míchaná zelenina
100 g meruňkové pyré - 3 ks
telecí plátek v alobalu se 250 g brambor a 5 g Flory, 100 g hlávkový salát
grapefruit
ST
1 kornspitz, 20 g Lučina, 1 rajče
pomeranč
50 g těstoviny bezvaječné, 50 g dušená šunka, 5 g rostlinný olej, 20 g tvrdý sýr (30% t. v s.)
100 g jablko
zeleninový salát (1 paprika, 3 rajčata, 50 g pórek, 50 g ředkvičky, 5 g olivový olej), 2 plátky tmavého toastového chleba
sýrová polévka
ČT
plátek chleba s Florou light (10 g), 20 g drůbeží šunka, 50 g ředkvičky
müsli tyčinka
polévka s rýží, 80 g vepřová kýta, 5 g slunečnicový olej, 250 g vařené brambory
nízkotučný bílý jogurt (150 g)
2 toasty z tmavého chleba s drůbeží šunkou (20 g) a plátkem sýra (20 g), 120 g salát z hlávkového zelí
tomatový džus 200 ml
dalamánek, 20 g Flora light, 50 g mrkev
200 ml nízkotučné mléko
250 ml vývar se zeleninou, čočka na kyselo
1 mandarinka
50 g tuňák, 50 g slunečnicového chleba
1 kiwi
SO
2 plátky toastového chleba, 10 g šunky sušené, 10 g sýra (30% t. v s.)
jablko
250 ml polévka hovězí s nudlemi, 80 g hovězí plátek, 200 g dušená zelenina
50 g hlávkový salát
drůbeží rizoto (80 g kuře, 80 g rýže, 10 g rostlinný olej, 20 g tvrdý sýr 30% t. v s.)
200 ml nízkotučného mléka
NE
1 rohlík, 10 g Flora light, nízkotučný ovocný jogurt 125 g
100 g salátová okurka
250 ml slepičí polévka s rýží, 80 g kuřecí prsa, 20 g Flora, 50 g rajský protlak, 50 g těstoviny
50 g mrkev, 10 g med, citronová šťáva
125 g krabí tyčinky, 50 g bílý nízkotučný jogurt, citron, 4 ks knäckebrot
150 paprika

Dietní recepty

3. listopadu 2006 v 17:27
Dietní recpty
Kuřecí stehna na zelí, brambory
Potřebujeme:
150g kuřecích stehen, 150g kysaného zelí, 20g cibule, 50g jablek, 100g brambor, čtyři druhy pepře vcelku, pálivá paprika, sůl.
1) Na pekáč vysypeme zelí, na ně nasekáme cibuli, nahrubo nastrouhané jablko a promícháme.

2) Okořeníme stehna, položíme je na zelí, podlijeme podle potřeby vodou a dáme péct.
3) Přibližně za 20 minut je otočíme. Po určité době stehna otočíme nazpátek, přidáme nakrájené brambory ve slupce a necháme dopéct.
4) Po dopečení můžeme jíst, lépe je však konzumovat druhý den.
Fazolkový salát s bramborami
Potřebujeme:
100g brambor, 150g mražených (popř. čerstvých) zelených fazolek, 15g cibule, 1 stroužek česneku, 5g olivového oleje, 50g jemné kuřecí šunky1/4 vejce, 1ú2 lžičky citrónové šťávy, hrstka petrželové natě, sůl mletý pepř.
1) Omyté a oloupané brambory a fazolky uvaříme zvlášť v osolené vodě. Vařené brambory scedíme a překrojíme na čtvrtky a necháme okapat.
2) Na rozehřátém oleji orestujeme cibulku, přidáme v soli utřený česnek, doplníme bramborami, opepříme a opečeme.
3) Brambory v pánvi necháme vychladnout, přidáme fazolky, ochutíme citrónovou šťávou, octem a před podáváním posypeme sekanou petrželko
Pečené zeleninové makarony se sýrem
2 nahrubo nakrájené mrkve, 2 malé nasekané cukety, 2 stroužky česneku, 1 malý baklažán nakrájený na kostky, 1 cibule rozkrojená na 8 dílů, 1/4 hrnku zeleninového vývaru, 1 lžička tymiánu, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře.
Sýrová omáčka:
3 lžíce rostlinného oleje, 1/3 hrnku celozrnné mouky, 3 hrnky teplého nízkotučného mléka, 2 lžičky francouzské hořčice, 1 hrnek nadrobeného sýru čedaru (nízkotučného), 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky černého pepře, 1 1/2 hrnku celozrnných makarónů.
· Předehřejte troubu na 220 ºC. Ve velké míse smíchejte dohromady mrkev, cuketu, česnek, baklažán, červenou papriku, cibuli, zeleninový vývar, tymián, sůl a pepř. Směs rozprostřete v tenké vrstvě na plech vyložený pergamenovým papírem. Pečte asi 35 minut, až se směs zbarví dohněda. Dejte stranou.
· Dejte vařit velký hrnec slané vody.
· Připravte sýrovou omáčku: na velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte mouku a za stálého míchání smažte asi 1 minut. Pomalu přimíchejte mléko a pokračujte v míchání asi 5 minut, až se směs začne lepit na lžičku. Přidejte hořčici, čedar, parmezán, sůl a pepř a míchejte dohladka. Sundejte z plotny.
· Zatím uvařte makaróny "al dente" asi 8 minut. Dobře je vysušte a přidejte do sýrové omáčky. Přidejte opečenou zeleninu a zamáchejte.

Krůtí prsa plněná špenátem
1 lžička rostlinného oleje, 1/2 hrnku krájené cibule, 1 nadrobno nasekaný stroužek česneku, 1/2 jemně krájené červené papriky, 1/2 jemně nakrájené žluté papriky, 1 hrnek rozmačkaných vařených červených fazolí, 1 polévková lžíce čerstvě nasekaného zázvoru, 2 hrnky nasekaného špenátu, 1/4 lžičky soli, 2 lžíce nasekané čerstvé máty, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky černého pepře, 1 vykostěná krůtí prsa (asi 900g).
Česneková marináda:
3 polévkové lžíce sojové omáčky, 2 lžíce rýžového octa, 2 stroužky nadrobno nasekaného česneku, 2 lžičky sezamového oleje, 1/2 lžičky asijského chili nebo omáčky tabasco.
· Rozpalte olej v kastrolu prostřední velikosti. Přidejte cibuli, česnek a smažte asi 3 minuty, až cibule změkne. Přidejte červenou a žlutou papriku, fazole a zázvor. Smažte asi 2 minuty. Přidejte špenát, přikryjte a za občasného promíchání duste pod pokličkou asi 5 minut, dokud špenát nezměkne. Kastrol sundejte z plotny, přidejte mátu, pepř, sůl a nechte úplně vychladit.
· Stáhněte kůži z krůtích prsíček. Ostrým nožem je v polovině vodorovně nakrojte. Otevřete maso jako knihu a rozklepejte ho paličkou do tloušťky asi 1,5 cm. Na plátek rozprostřete směs špenátu. Vše sbalte do ruličky, kterou na několika místech svažte nití. Svázanou rolku vložte do pánve.
· Připravte česnekovou marinádu: v malé misce smíchejte sojovou omáčku, rýžový ocet, česnek, sezamový olej a asijské chili. Přelijte krůtí prsa marinádou o obou stranách. Zabalte do plastové fólie a dejte minimálně na hodinu do ledničky (nejdéle na 4 hodiny)
· Předehřejte troubu na 150 ºC. Nechte maso péct asi hodinu a 15 minut. Před krájením nechte asi 10 minut stát., Krájejte na plátky silné asi 1,ř cm. Roládu můžete také úplně vychladit a nakrájet a podávat studenou.
Dietní těsto na závin
400 g hladké mouky
1 bílý jogurt
250 g tuku (Hera)
jablka nebo jiná náplň (tvaroh, mák)
strouhanka na posypání
ořechy, rozinky, skořice
Postup přípravy
1.Zpracujeme těsto, které necháme v chladu asi 1/2 hod. odležet.
2.Těsto rozdělíme na 3-4 díly, ze kterých vyválíme slabou placku, posypeme strouhankou, rozstrouhanými jablky, posypeme cukrem (nemusí být), skořicí, ořechy, rozinkami a zatočíme jako závin.
3.Pečeme při 170-180 stupních, dokud povrch nezrůžoví.